De nieuwe fiets in de media

 

SpitsNieuws, 2 juni 2009

Eat your pie before you die

Lieve Dirkie,

Er was een tijd, toen wij samen geregeld naar Ajax gingen en Cruijff zagen heersen en Van Basten debuteren, dat ik je beschouwde als een paar jaar jongere broer. Net zo gek op voetbal, net zo gek op muziek, net zo gek op de meiden, net zo gek op het leven. Maar sinds vandaag ben je geen broertje meer, maar een held. Allejezus Dirk, wat heb je een fantastisch boek geschreven. Vanochtend op het strand ben ik er in begonnen en ik zat er meteen middenin. De kinderen hadden geen mallemoer aan hun vader die niet meer loskwam van zijn boek. Judith had het in de smiezen. 'Laat papa maar', hield ze Eva, Lev en Zico uit mijn buurt. En tegen mij: 'Moet ik het ook lezen?'
Nou en of ze het moet lezen. Iedereen moet 'De nieuwe fiets' van Dirk Jan Roeleven lezen, ook al geeft-ie niets om fietsen, ook al heeft-ie de ballen verstand van sport. Je boek is een must voor wie van het leven houdt en ook maar een beetje sentimentalista is. Ik word nu geacht een stukje over voetbal te schrijven, maar de uitkomst van FC Groningen - NAC boeit me voor geen meter. Ik zit bij je in het zadel en wil verder. Trouwens, behalve over fietsen, gaat jouw boek toch ook over voetbal, over je veel te vroeg gestorven, lieve, leuke, rare, stoere Ajax-vader. Aangekomen op bladzij 139, waar hij de haren uit zijn doodzieke hoofd kamt, kon ik niet meer verder Dirk.

Brandende ogen, brok in de keel. Ik ben effe de branding ingelopen. En wat denk je, het leek verdomme wel alsof ik aan het hallucineren was, ik spetter zo tegen de vroegere keeper van Quick Boys aan, Tommy van der Niet. Fijne gozer, kanker overwonnen, zag er stralend uit.
En het werd nog gekker Dirk, ik zweer het je. Theo van Es slenterde ook voorbij, je weet wel de zanger van The Shoes uit jouw eigen Zoeterwoude. Ook kanker gehad. Ik begon over je boek en hij had er al van gehoord, van iemand uit Zoeterwoude die er ook behoorlijk belazerd aan toe is. 'Wat is het motto van het boek?', vroeg Theo, 'Na, na, na', van Es. 'Eat your pie before you die', zei ik. Bulderend van de lach vervolgde die ouwe rocker zijn weg langs de vloedlijn.
Zo, m'n stukje is af Dirk, ik ga nu als de donder je boek uitlezen.
Dikke kus.